15 Aylık Bebeğe Endokopik Böbrek Taşı Operasyonu

RAZİYE ERDEN-MERSİN-  Mersin’de 15 aylık bebeğe endoskopik böbrek taşı operasyonu yapıldı. Ameliyatla ilgili gazetemize açıklama yapan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Yusuf Çapar Gelişen teknoloji sayesinde vücuda herhangi bir kesi yapmadan çocuklardaki böbrek taşlarını endoskopik yöntemlerle tedavi etmenin mümkün olduğunu söyledi. Dr. Çapar geçen hafta 15 aylık bir çocuğa iki aşamalı operasyonla kesi yapmadan 10 mm çaplı taşın endoskopik sistem ve lazer teknolojisi ile tamamen temizlendiğini açıkladı. Dünyada gelişen teknoloji sayesinde güncel tedavileri takip ettiklerini ve operasyon için gerekli cihazları temin ettiklerini söyleyen Dr. Çapar 15 aylık çocuğun idrar kanalının çok ince olması nedeniyle ilk aşamada mesane ile böbrek arasındaki üretere stent konulduğunu, 2 hafta sonra da stentin genişlettiği kanaldan girilerek hiçbir kesi yapmadan böbrek çıkışını tıkayan ve her gün ağrılara yol açan taşın lazer ile temizlendiğini söyledi.

“AİLE ÖNCE ŞEHİR DIŞINA YÖNLENDİRİLDİ”

Çapar, “Çocuğun annesi bu bölgede operasyon için birkaç hastaneye başvurmasına rağmen sonuç alamadı ve en son Ankara’ya yönlendirildi ancak bizim tecrübe ve donanımımız sayesinde ameliyatı Mersin’de yapılabileceğimizi söylememizle ile ikna oldu. Anne, zaten maddi olarak da şehir dışına gitmesinin kendileri için zor olduğunu, operasyon sonrası çocuğunun iştahının açıldığını, ağrılarından kurtulduğunu ve bundan dolayı çok mutlu olduklarını bize ifade etti” diye konuştu.

“1 YAŞINDAKİ BEBEĞE BİLE UYGULANABİLİR”

Ameliyat sonrası yapılan kontrollerde tıkalı olan böbreğin açıldığı ve taşın tamamen temizlendiğini ifade eden Dr. Çapar gelişen teknoloji sayesinde minimalize edilmiş cihazlarla, minimal invaziv girişimleri artık 1 yaşındaki bebeklerde dahi rahatlıkla yapabildiklerini söyledi.

“HER YAŞ GRUBUNDA GELİŞEBİLİR”

Böbrek taşlarının Mersin gibi sıcak iklime sahip bölgelerde yaygın olduğunu ve doğuştan itibaren her yaş gurubunda gelişebildiğine dikkat çeken Dr. Çapar, çocukluk yaşında gelişen taşların tekrarlama ihtimali olması bakımından metabolik nedenlerinin araştırılarak, operasyonla alınan taşların analizinin yapıldığını söyledi. Bu sayede alınacak önleyici tedbirlerle taş oluşumu riskinin azatıldığını belirten Dr. Çapar, bu çocukların periyodik kontrollerinin yapılması, doktor takiplerini ihmal etmemeleri konusunda ailelerin duyarlı olması gerektiğini sözlerine ekledi.
 

 

Социальные медиа :
Информация о WhatsApp
WhatsApp